Artikel Merel by Frederiek voor Jij&iK magazine

25 januari 2014 Fashion

Je koopt een schitterende tas en draagt tegelijk bij aan een goed doel. Dit klinkt mooi en dat is het natuurlijk ook! Maak kennis met Merel by Frederiek: het label dat tassen en andere lederen accessoires ontwerpt voor modebewuste, stoere en stijlvolle vrouwen. Vrouwen van de wereld, met oog voor de wereld om hen heen. Van iedere verkochte tas wordt namelijk een deel van de opbrengst geschonken aan de Merel Munt Foundation. Een stichting die bij wil dragen aan het geluk van het gehandicapte kind.

Jij & iK magazine praat met Frederiek Waninge, de oprichtster van Merel by Frederiek én de Merel Munt Foundation. Bij het interview zijn haar moeder en zusje Merel ook aanwezig. De hechte en liefdevolle band tussen de vrouwen is bijna tastbaar. Frederiek is 25 jaar, een jonge en inspirerende onderneemster. Ze vertelt over haar ontwerpen, haar meervoudig gehandicapte zusje en haar drive om de wereld van ‘de Merels’ een stukje mooier te maken.

“Toen Merel werd geboren was ik pas vier jaar oud. Voor mij was zij gewoon het schattige, kleine zusje. We hadden niet direct door dat ze anders was. Naar verloop van tijd merkte mijn moeder wel dat Merel achterbleef in haar ontwikkeling,” vertelt Frederiek. Al snel wordt duidelijk dat Merel een energiestofwisselingsziekte heeft en haar levensverwachting was destijds maar twee jaar. Merel bleek zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapt te zijn. Ze heeft spasmes, zit in een rolstoel en kan zich zeer beperkt verstaanbaar maken. Waar een kind met een beperking in veel gezinnen de nodige problematiek met zich meebrengt, heeft Frederiek haar jeugd met een gehandicapt zusje thuis absoluut niet als ‘anders dan bij anderen’ beleeft.  Frederiek: “Mijn moeder is direct gestopt met werken toen bleek dat Merel ernstig ziek was. Op die manier kon zij zelf voor mijn zusje zorgen. Er was een hele open communicatie binnen ons gezin.  Ondanks Merel’s handicap en het feit dat zij meer zorg nodig had, waren mijn ouders er altijd van bewust dat mijn zus Jennifer en ik ook een gelukkige, normale jeugd moesten hebben. Eigenlijk was alles gewoon zoals het was. Mijn ouders zorgden er wel voor dat alles doorging. Kinderfeestjes, gymlessen. Pas als je ouder wordt kom je er eigenlijk achter dat je zusje zo ziek is.” Frederiek heeft het hebben van een gehandicapt zusje nooit als negatief ervaren, sterker nog, Merel was de gangmaker binnen het gezin. “Mijn vriendinnetjes van school waren dol op Merel. Het was gewoon een heel lief meisje. En nog steeds zijn mijn vriendinnen erg betrokken bij mijn zus, zelfs nu ik niet meer thuis woon,” zegt Frederiek. Merel woont inmiddels fulltime binnen een zorginstelling. “Ik zie haar niet dagelijks, maar zorg wel dat ik regelmatig bij haar langs ga.”

Als iemand identiteit, karakter en doorzettingsvermogen heeft is het Merel wel. 

Merel is een grote inspiratiebron voor Frederiek. Wanneer zij twee jaar geleden haar tassenlabel opricht, besluit ze dit dan ook ‘Merel by Frederiek’ te noemen. Een eerbetoon aan haar bijzondere zusje: “Toen ik mijn label begon was de markt best moeilijk. Je hebt ontzettend veel doorzettingsvermogen nodig om een merk goed in de markt te zetten. Als iemand identiteit, karakter en doorzettingsvermogen heeft is het Merel wel. Ik vond het gewoon leuk klinken en mijn omgeving vond de naam ook mooi. Daarnaast had het natuurlijk een emotionele waarde voor mij. Het idee van de Merel Munt Foundation ontstond pas later. Dit was niet direct mijn doelstelling. Ik was jong, bevlogen en begon gewoon mijn label!” aldus Frederiek. Momenteel bestaat de collectie van Merel by Frederiek niet meer alleen uit kleine tassen, maar zijn er ook portemonnees, (mini-)  ipad hoezen, clutches, make-uptasjes en shoppers te verkrijgen. De producten zijn te vinden bij gerenommeerde schoenen-, kleding- en accessoireswinkels door heel Nederland.

Toen Merel by Frederiek, ondanks de slechte markt, ieder seizoen zeer succesvol door bleef groeien, besloot Frederiek iets te ontwikkelen waarmee ze wat terug kan doen voor gehandicapte kinderen zoals haar zusje: de ‘Merels’ van deze wereld. “Vorig jaar is de foundation opgericht. Het huidige doel van de Merel Munt Foundation is het financieel ondersteunen van een groep die één dag organiseert voor meervoudig gehandicapte kinderen en jongvolwassenen. Initiatieven die aandacht geven aan het geluk van deze kinderen. Momenteel ondersteunen wij twee keer per jaar zo’n initiatief. Dit kunnen heel verschillende dingen zijn. Er zijn nu nog niet veel aanvragen, de bekendheid van de foundation moet nog groeien”, aldus Frederiek. De eerste Merel muntdag heeft afgelopen april plaatsgevonden. Zes cliënten van woongroep Schoonvelde uit Hoogeveen zijn geheel verzorgd naar een belevingscentrum geweest. Hier werd gesnoezeld, is er een theatervoorstelling compleet gericht op zintuigelijke ervaring geweest en kon er worden gebadderd in een jacuzzi. De dag werd afgesloten met een pannenkoekenbuffet. “Dit is precies het soort initiatief dat wij met de Merel Munt Foundation willen ondersteunen. Er werd een daadwerkelijke bijdrage aan het welzijn en geluk van deze kinderen en jongvolwassenen geleverd,” vertelt Frederiek.  Het bestuur van de stichting bestaat uit gerenommeerde vrijwilligers, zoals een kinderarts, notaris en marketingdeskundige. Frederiek maakt zelf geen deel uit van het bestuur, maar is wel nauw betrokken bij de activiteiten.

‘Koningin Beatrix staat op de euro, Merel op onze munten!’

Aan ieder product van Merel by Frederiek (m.u.v. de clutches) is een muntje met de afbeelding van Merel bevestigd. Vandaar ook de naam van de foundation. Frederiek legt uit: “Ik was een keer met een vriendin aan het brainstormen over mijn tassenlijn. Ik vond dat mijn producten een tastbare identiteit moesten hebben. Zo ontstond het idee. Koningin Beatrix staat op de euro, Merel op onze munten!” Frederiek heeft net een nieuwe munt laten ontwerpen, en laat deze enthousiast zien. “Op de oude munt stond nog meer het kindergezichtje van Merel. Nu hebben we een nieuwe laten maken met een recentere foto. Dit is de foto die ook op mijn websites wordt gecommuniceerd.” 

Frederiek zit nog vol met plannen voor Merel by Frederiek én de foundation. Zo zou ze graag naar het buitenland uitbreiden met haar tassenlijn en is ze aardig op weg deze plannen concreet te maken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Merel Munt Foundation haar hierin gaat volgen. “Maar het eerste doel is een stevige landelijke basis van de stichting binnen de gehandicaptenzorg te creëren hoor,” benadrukt Frederiek. 

De tassen van Merel by Frederiek worden geproduceerd in India. Ze heeft hier betrouwbare partners gevonden en volgt de benodigde protocollen. In Nederland heeft Frederiek een aantal goede mensen om zich heen verzameld die haar zakelijk adviseren. “Deze mensen kennen mij inmiddels zowel zakelijk als privé. Ze weten wat ik doe en zijn eigenlijk een soort van coaches. Als ik iets niet weet, dan bel ik hen. Ik ervaar het als een groot voordeel om een jonge ondernemer te zijn. Ik ben communicatief sterk en af en toe best een beetje brutaal. Ik zie het niet zo ingewikkeld. Als je iets kan maken dat je de  volgende dag kunt verkopen met winst, ben je goed bezig. Nu mijn bedrijf zo sterk groeit, komen er wel meer facetten bij waar ik geen kennis van heb. Maar daarom ben ik zo blij met mijn netwerk. Ik kan dingen vragen en dat helpt mij enorm,” vertelt ze. Frederiek heeft een verkoopagent, maar gaat ook nog veel zelf langs winkels om haar merk te promoten. Ze vliegt regelmatig naar India, ontwerpt de tassen en houdt zich eigenlijk bezig met vrijwel alle facetten van de productie. “Zolang ik dingen zelf kan doen, blijf ik dat ook doen. Het is ontzettend druk, maar vooral erg leuk. Je weet wat er leeft en houdt daarnaast de kosten lager; in de huidige markt ook niet geheel onbelangrijk. Natuurlijk wil ik uiteindelijk zover uitbouwen dat er verschillende divisies in het bedrijf ontstaan. Maar ik doe dit pas één jaar fulltime. Hiervoor werkte ik bij een internationaal modemerk.” De combinatie van het designen en het commercieel ondernemen past Frederiek als een jas. Ze geniet van de diversiteit van haar werk, het eigen baas zijn. Daarnaast werkt moeder Ina een aantal uur per week binnen het bedrijf van haar dochter. 

Ondertussen heeft Merel door dat het interview afgelopen is. “Klaaaar!”, roept ze opgewekt door de ruimte. Gewapend met haar eigen tas van Merel by Frederiek, een grijze, volgt ze haar zus op weg naar de fotoshoot. Frederiek lacht: “Merel heeft natuurlijk geen idee dat er mensen zijn die met háár tassen lopen, dit is voor haar niet te bevatten. Toch neemt ze iedere dag heel trots haar tas mee naar de dagbesteding. Prachtig toch?” 

De Merel Munt Foundation

De Merel muntfoundation (MMF) is in 2011 opgericht door het succesvolle tassenlabel Merel by Frederiek. Deze foundation wil graag een bijdrage leveren aan het welzijn en geluk van meervoudige gehandicapte kinderen en jongvolwassenen. Om dit vorm te geven worden er jaarlijks een tweetal Merel Munt dagen georganiseerd. Merel by Frederiek schenkt een deel van de opbrengst van haar tassen en ander lederen producten aan de foundation.

Gun jij kinderen en jongvolwassenen met een beperking ook een mooie dag uit met hun begeleiders? Heb je ideeën of initiatieven waarbij de foundation misschien van waarde kan zijn? Neem dan contact op, doe direct een aanvraag via ina@merelmuntfoundation.nl of neem een kijkje op de website  www.merelmuntfoundation.nl

 

Dit artikel is verschenen in Jij&iK magazine no. 2/2013