Tijdschriften lezen een ritueel

09 november 2012 News
Lezers zijn zeer gehecht aan hun leesritueel. Het moment voor zichzelf, de ontspanning, dat ze iets in hun handen hebben en zich zonder afgeleid te worden kunnen terugtrekken. Deze ervaring is door geen enkel ander medium te vervangen.
 
Dit blijkt uit het onderzoek ‘Bladen komen binnen’ van  Facts&More, uitgevoerd in opdracht van Magazines.nl. Tijdens tien inhome visits van ongeveer 1,5 uur aan een groep uiteenlopende huishoudens met tijdschriftlezers werd letterlijk bij lezers binnengestapt. Aanvullend heeft een gevarieerd gezelschap van 30 tijdschriftlezers zo’n tien dagen intensief deelgenomen aan een onderzoek in een speciaal gecreëerde online community. Lezers vertelden waarom bladen zo belangrijk voor hen zijn, wat tijdschriften onderscheidt van andere media, hoe ze aankijken tegen digitale versies en tegen tijdschriftadvertenties.
 
Lezers, vooral de jongeren, geven toe dat smartphones en tablets een groeiende rol in hun leven spelen, maar ze benadrukken ook dat de tijdschriftbeleving niet makkelijk te vervangen is. Voor geen enkel ander medium gaat het gevoel van ontspanning zo sterk op als bij tijdschriften. Terwijl in het hectische leven van tegenwoordig het belang van zulke momenten alleen maar toeneemt. Andere drijfveren voor het lezen van tijdschriften zijn de betrouwbaarheid, diepgang en tastbaarheid van bladen. Ook voelen lezers zich er als individu bij betrokken.
 
 
Bron: fonkonline.nl